Tips och förslag

Man kan dela in stress i tre delar:
1) Stressorn – det som utlöser stressen, t.ex. en chef som beter sig illa på jobbet eller 12 prov och inlämningsuppgifter på 3 veckor i skolan.
2) Stressreaktionen – den biologiska reaktionen där t.ex. nervsystemet och aktivitetshormonet kortisol omedelbart ökar kroppens uppmärksamhet och gör den beredd på aktivitet.
3) Stressupplevelsen – känslan som stressen ger, t.ex. panik, kaos, oro, ångest, magont, fokus, inspiration, uppgivenhet

U-bildtjejmörkU-bildkilleU-bildtjejmörkU-bildkille

Reaktionen och beteendet som stressen startar –  kallas ibland FFF, fright, fight, flight inom biologin. Vad man kan göra är att försöka hitta stressorn – orsaken eller orsakerna till varför man känner som man gör.

För att en elev ska hinna göra 12 prov och inlämningsuppgifter på 3 veckor krävs mycket prioritering och planering men man behöver också fråga sig hur många prov och uppgifter eleverna ska behöva ha koll på samtidigt och varför det har blivit så här i skolan. Förr fanns regler – skrivna eller oskrivna – om hur många läxor och prov eleverna fick ha i veckan. Och loven var just lov – ledighet. Dom var inte till för att plugga inför prov.

Kroppens stressreaktioner kan vi inte styra över men tillsammans kan vi alla försöka minska på antalet stressorer och bli mer medvetna om hur vi reagerar på dom. Och vi kan reservera tid för antistress – tid för det som gör oss avslappnade och mer intresserad av andra och vår omgivning.

Lämna en kommentar