Ungdomar och stress

Jag kunde sitta och göra läxan när ångesten slog till.
Men om jag skar mig i armen omvandlades den
psykiska smärtan till fysisk. Ett svidande sår var
en lättnad jämfört med smärtan inom mig.
– Mandella, 21 år

Enligt Statens folkhälsoinstitut som utreder svenska folkets hälsa är unga tjejer mest stressade. Dom har ont i huvudet och magen, svårt att sova och känner sig pressade av såväl skolans krav som deras egna.
(Källa: FHI – Statens Folkhälsoinstitut)

Dom flesta ungdomar mår bra. Men under dom senaste 10-20 åren har dock flera rapporter visat att det blivit vanligare att ungdomar är nedstämda, är oroliga, har svårt att sova och har värk. I den allmänna debatten beskrivs besvären ofta som tecken på stress. Det finns sex svenska studier där jämförbara grupper av ungdomar i åldern 15–24 år tillfrågats vid upprepade tillfällen på samma sätt om olika former av psykiska besvär. Samtliga studier visar på ökade besvär i form av oro och nedstämdhet, sömnbesvär och trötthet samt anspänning och värk. Sådana besvär har ökat även i befolkningen i stort men ökningen är mest uttalad i åldern 16–24 år och ökningen saknas helt för de äldsta. Trenden är att fler ungdomar sjukhusvårdas för depression och ångest. Under perioden 1980–2003 ökade antalet vårdtillfällen 8 gånger för flickor i åldern 15–19 år med dessa problem. Det har också blivit vanligare att pojkar i samma ålder och att ungdomar i åldern 20–24 år sjukhusvårdas för depression och ångest.
(Källa: Regeringskansliets webbplats)

Enligt en undersökning från Statistiska Centralbyrån har den psykiska ohälsan i åldrarna 16-24 år ökat från 6% till 22% mellan åren 1988-2007.
(Källa: Statistiska Centralbyrån)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s