Bakgrund

Frivilligarbete och frivilligåret 2011
No stress skapades som ett samarbete mellan några studenter på utbildningen Visuell Kommunikation och en företagare i Västerås 2011. Men 2011 var också ett år då både EU och FN lyfte fram vikten av frivilligt arbete.
Inom EU har varje år ett tema och 2011 kallades frivilligåret. Med frivilligarbete, eller ideellt arbete som vi oftare säger i Sverige, menar EU oavlönat arbete som främjar ett aktivt medborgarskap i samhället. Frivilligåret var en uppmaning att engagera sig och göra skillnad. 2011 var också 10-årsjubileum för FN:s internationella år för frivillighet. Det var alltså ingen slump att EU utnämnt 2011 till frivilligåret.

I en rapport 2010 med namnet World Giving Index rankades 153 länder enligt ett givarindex för hur mycket befolkningen skänker pengar, hjälper en främling och spenderar tid i en frivilligorganisation. Sverige hamnade lågt i rankingen och det förklarade vi i Sverige med att frågan om hur mycket tid vi lägger ner på frivilligorganisationer var dåligt formulerad. Enligt studien är vi hjälpsamma mot främlingar och vi skänker mycket pengar –  men vi lägger ner ovanligt lite av vår tid på frivilligt arbete. Kanske blev frågan dumt formulerad, eller kanske inte…

U-bildgubbeU-bildgubbeU-bildgubbeU-bildgubbeU-bildgubbe

No stress drivs på frivillig basis och den är religiöst och politiskt obunden. Alla är välkomna att delta i arbetet med att minska stressen och ohälsans utbredning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s