Nomineringar

Vad är det som skiljer en förebild från andra? Sunda värderingar och modet att efterleva dom?

Det är osäkert om vi kan lita på varandra bara
som dom individer vi är. För att kunna göra en
bedömning av tryggheten i medmänniskors
agerande kanske det är nödvändigt för oss att
både titta på individen och att försöka se dom
ramar som individen fungerar inom.
– Ur boken ”bakom leendet” av Börje Eriksson

Ilska och rädsla smittar, liksom egoism. Det gör däremot inte självkritik och en av kunskapens baksidor verkar vara att vi  slutar lyssna på andra. Det är därför det är så viktig att lyfta fram goda förebilder.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, har med sitt arbete gjort kunskapen om världen och om framtidsutsikterna begriplig.

Författaren Roland Paulson och politikern Annika Lillemets, för att dom tar ansvar för framtiden och lyft frågan om vi inte måste minska ner vår betalda arbetstid. För varför jobbar många så mycket samtidigt som andra inte får jobba alls? Kortare arbetsdagar, flera tjänster, mer fritid kan vara ett sätt att minska både konsumtionen som hotar vår miljö och ohälsan som hotar oss själv.

Hans Peter Söndergaard och Läkartidningen, för att läkaren Hans Peter Söndergaard gör en självkritisk recension av boken ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet” av Peter C Gøtzsche som Läkartidningen låter publicera. Recensionen har kommenterats av flera läkare som rannsakar sig själv och sin roll att skriva ut läkemedel.
(Läkartidningen. 2015;112:DRU9 Lakartidningen.se 2015-10-15)

Geir Lippested, för hans civilkurage att överväga och anta förfrågan att försvara Anders Behring Breivik efter terrordåden i Norge 22 juli 2011 och för att han skrev boken ”Det vi kan stå för”.

Monika Kørra, för det mod hon visar när hon skriver, pratar och berättar om när hon blev indragen i en bil och våldtagen när hon studerade i USA, för att hon vägrar vara ett offer och för att hon vägrar ta på sig skammen. Och för att hon berättar att det inte är säkert att hon handlat likadant om detta hänt i Norge. Gärningsmännen fick i USA livstid respektive 25 års fängelsestraff. I Norge och Sverige är straffet bara några år – om gärningsmännen överhuvudtaget blir dömda.

***

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s