Vad kan vi göra, om vi vill ha en rättvisare och fredligare värld?
Vi kanske måste börja med att byta zon, från den röda försvarsinriktade zonen till den gröna, samarbetszonen? Och samarbete, det är det det 17 globala målet handlar om, genomförande genom partnerskap.
Kanske behöver vi bli mer positiva och börja leta nya förebilder? För som någon sa – att klaga är som att sitta i en gungstol: Du har något att göra – men du kommer ingenstans.
Why? Why not? Why not me? Why not now?
– James Allen, 1864-1912
Här finns några förslag på vad vi kan göra.
- Prata mer om känslornas betydelse.
- Prata mer om rollspelet.
- Prata mer om förebilder och positiva saker. Och låta Nationaldagen 6 juni vara en dag då vi firar både förebilder och våra gemensamma värderingar – grundlagen.
I Kolsva finns en skola som satt elevhälsan i fokus – vilket är en förutsättning för mål 4 bland dom globala målen, god utbildning för alla. En av rektorerna, Johan Hallberg, säger:
”Skollagen säger att elever har rätt till särskilt stöd’ på det sätt och i den omfattning som behövs’. Om man tänker på det en stund inser man hur mycket det kan innefatta. För oss innebär elevhälsa därför allt från att erbjuda talsyntes till att ringa hem och väcka elever när ingen annan gör det, eller till och med hämta dom till skolan.”
Malmaskolan – ett praktexempel
De tar elevhälsa på allvar
Vi tror att det är synen på eleverna som gör
skillnaden, det är skillnad på att säga att en
elev inte klarar av skolan och på att säga att
skolan ännu inte klarat av att ge eleven det
stöd den behöver och har rätt till.
– Johan Hallberg
Vår inställning är något som vi kan förändra. I boken ”Förtroendefullt samarbete – att bygga långsiktiga relationer” förklarar James Tamm och Ronald Luyet att grunden för ett förtroendefullt samarbete är att man vill samarbeta och att man är öppen för att förändra sig– att man har en lyssnande inställning och inte en försvarsinriktad. Det är det som skapar så många nya möjligheter när man byter inställning och går från den röda försvarsinriktade zonen till den gröna samarbetszonen.
En människa som mår bra, trivs med sig själv
och är i balans, hanterar möten med andra
människor långt bättre än en som mår dåligt,
är i obalans och olycklig. Att det är så verkar
självklart. En människa som mår bra har heller
aldrig behov av att ironisera, klandra eller
förtrycka en annan människa.
– Ur boken ”Att välja glädje” av Kay Pollack