Om stress och No stress

Läroboken ”Stress – individen, samhället, organisationen, molekylerna”  innehåller 33 kapitel författade av 52 forskare som studerat stress ur olika perspektiv. Visst finns mycket kvar att lära om stress, men gemensamt för alla dessa forskare är att dom efterlyser insatserna för att motverka stressen. Frågan är då vem som ska initiera, genomdriva och införa dom förändringar som behövs för att människor ska slippa leva med stress och kanske dö i förtid på grund av dess verkningar och biverkningar. Kanske är det vi själva?

Medan Världshälsoorganisationen WHO spår en negativ framtid där antalet människor som drabbas av depressionerna kommer att öka kraftigt är målet med No stress en mer mänsklig och positiv värld som karaktäriseras av …

  1. … en hållbar utveckling
  2. … olikhet och jämlikhet
  3. … rättvisa
  4. … fred och frihet från förtryck

No stress vill inspirera till mer samhällsengagemang genom att blicka framåt och bakåt och genom att lyfta fram förebilder. För vad är det för mening med kunskap om vi inte tar tillvara på den?

books-927394_640
Foto: Pixabay

No stress startades som ett samarbete mellan några studenter på utbildningen Visuell Kommunikation på Learning Partner och mig, en småföretagare i Västerås, i februari 2011. Jag bar på en idé om en antistresskampanj, som växt fram under en kurs i stressfysiologi där boken ”Stress – Individen, Samhället Organisationerna, Molekylerna” användes som lärobok. Studenterna i sin tur tog fram No stress i sin kurs i projektledning.

Dom fyra duktiga studenterna som gjort förstudien, rapporter, planer, fixat logotyp, affischer, filmklipp, hemsida och facebookgrupp är

Viktoria Johansson
Sanna Folgerö
Henric Simonsen
Malin Fransson

Och företagaren – det är jag det. Jag har 2 barn varav det ena fick ett funktionshinder när han var ett år. I mitt företag jobbar jag med friskvård och mitt stora intresse är hästar, för hästar är liksom allt det där som vi inte är – dom är ärliga, äkta och ädelmodiga.

till hemsidan

”Umgänget med hästar kan göra en människa stolt och högmodig eller ödmjuk och tacksam. Detsamma gäller dom som genomgår långa och ”fina” utbildningar och dom som får fina titlar och positioner. På så sätt kan hästar, utbildningar och titlar locka fram både det sämsta och det bästa hos människan.”

Anne
2015-10-10

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s